ВІДКРИТТЯ МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ Миколі МИКЛУХО-МАКЛАЮ в ОДЕСІ

989

28 травня о 12.00 на Всеукраїнський день краєзнавства відбудеться відкриття меморіальної дошки вченому-мандрівнику і гуманісту, правозахиснику, антропологу, етнографу українського походження Миколі Миколайовичу Миклухо-Маклаю (1846-1888), який кількаразово відвідував Одесу в 1869, 1886 та 1887 рр.

Пам'ятний знак буде встановлено на фасаді будинку, в якому неодноразово бував учений (вул. Пастера, 36). У тексті дошки сказано: «Вчений-мандрівник і гуманіст Миклухо-Маклай М.М. відвідував цей будинок у 1886 і 1887 роках». Показово, що за цією адресою мешкав відомий науковець, професор Ілля Ілліч Мечников, який високо цінував відкриття ученого-мандрівника.

Микола Миклухо-Маклай увійшов в історію як дослідник Південно-Східної Азії, Океанії і Австралії. Він першим науково довів біотичну повноцінність усіх націй і рас, передбачив крах світової колоніальної системи та висунув ідею створення таких організацій, як сучасні Організація Об’єднаних Націй та ЮНЕСКО, склав перший проект Загальної Декларації прав людини.

У 1996 р. ЮНЕСКО визнала ученого Людиною світу.
Дошку виготовлено на кошти громадськості, автор – член НСХУ, заслужений художник України Микола Худолій. Ініціатор і куратор проєкту, краєзнавець Антон Гриськов.
Модерація та інформаційна підтримка Володимира Кудлача та
газети «Чорноморські новини».

У церемонії відкриття візьмуть участь відомі історики, краєзнавці, викладачі ОНУ ім. І.І. Мечникова, журналісти, художники, члени НСХУ, НСКУ, НСЖУ. Члени Спiлки маринiстiв мiста Олеси.